Laura & Jeroen

Ontmoet onze veteranen

Deze twee leden kennen het koor al lange tijd, dus is het allicht interessant om te horen wat hun ervaringen zijn.

Heb je interesse in het koor? Morgen, dinsdag 22 januari, om 19.45u vindt alweer de laatste open repetitie van deze concertperiode plaats. We repeteren het Requiem van Mozart/Süßmayr. Wees welkom! Mocht aanstaande dinsdag je niet uitkomen dan kun je altijd een andere repetitie vrijblijvend komen meezingen. In dat geval is het echter misschien wat meer werk om de repertoire-achterstand op te halen.

Maar nu, without further ado, Jeroen (op dit moment het langst lid van de hele vereniging) en Laura.

Jeroen: Ik ben Jeroen, ik ben lid sinds, daar komt-ie: 16 september 2009.

Laura: Ik ben Laura, lid sinds… ik dacht 22 november 2011.

Wat is in de tijd bij het koor het leukste wat je met of voor het NSKAD hebt mogen doen?

Laura: In ieder geval de koorreizen. Moeilijk om er eentje te kiezen, maar de koorreizen zijn altijd wel hoogtepunten, Kopenhagen in 2012 en Talinn in 2016 waren erg mooie reizen, zowel om de concerten die we daar hebben gegeven met het orkest daar, als de manier waarop je je medekoorleden leert kennen en de activiteiten die je daar doet.

Jeroen: Zeker! Alle dingen die naast repetities en concerten gebeuren, de koorreizen springen daar natuurlijk wel bovenuit, maar toen ik net lid werd dacht ik: dit is geen studentenkoor maar een studentenvereniging! Het draait om zo veel meer dan alleen het zingen.

Laura: Ja, elk jaar zijn de hoogtepunten eigenlijk weer het diner rouler en het koorweekend, repetitieweekend, de open podiumavond.

Jeroen: Van de concerten beschouw ik de Hohe Messe van Bach in 2013 wel als een hoogtepunt.

Laura: Ik vind het eigenlijk moeilijk een favoriet concert te kiezen. Je werkt zo naar ieder concert toe, en dan is ieder moment als het goed gaat weer een overwinning,

Jullie hebben ook allebei in het bestuur gezeten, hoe hebben jullie dat ervaren?

Laura: Ja, leuk! Je hebt gewoon een vaste groep mensen met wie je een heel jaar optrekt en leuke, of soms ook moeilijke, beslissingen neemt. Je bent wel het aanspreekpunt en een soort voorbeeld van het koor, en zeker als voorzitter heb ik gemerkt dat je als eerste alle positieve reacties krijgt uit het publiek, dat is hartstikke fijn. Ik moet trouwens zeggen dat ik nog steeds wel eens telefoontjes krijg van mensen die het koor willen bereiken, die dus nog steeds mijn telefoonnummer hebben.

Jeroen: Sterker nog, het koor staat bij de KvK nog steeds ingeschreven op mijn adres (redactie: dit wordt na de aanstaande ALV verholpen), dus ik krijg nog steeds post. Je tijd als bestuurder houdt blijkbaar niet op na je bestuursjaar. Maar zonder gekheid: mijn bestuursjaar dat was wel veel werken. We hebben veel meegemaakt, zo viel bijvoorbeeld de subsidie weg in ons jaar, maar desondanks hebben we het toch voor elkaar gekregen om met maar tien vergaderingen een heel jaar te doen, dat is wel een beetje uitzonderlijk volgens mij.

Hoe heb je het NSKAD zien veranderen sinds je lid bent geworden?

Laura: Sinds afgelopen jaar zijn er weer meer studentleden (in tegenstelling tot alumni) en dan merk je wel een enthousiastere sfeer. Er is weer veel neiging om iets te doen met de hele groep, het hele koor samen, dat is leuk om te merken, ook voor onderlinge teambuilding. Wat ik wel jammer vind is dat het koor kleiner is geworden, dus het wordt lastiger om met een groot orkest een concert te geven.

Jeroen: Er zijn minder echt afgebakende groepjes, zoals we in het verleden hadden, dat is op zich wel goed. Wat je eigenlijk ziet is dat tradities komen en gaan, maar de belangrijkste die blijven toch wel.

Laura: Er was bijvoorbeeld een fase dat men na de repetitie achteraf in het café allemaal alleen Paulaner dronk, en op een gegeven moment werd dat om zo veel mogelijk verschillende speciaalbiertjes te proberen. Dat is dan wel een grappige verandering van traditie.

Geef een reactie