Dvorâk – Stabat Mater

Kaart wordt geladen...

zaterdag 28 juni 2008

20:15 - 22:00

Locatie

Dominicus Kerk | Professor Molkenboerstraat 7, Nijmegen


Poster 200806Op 28 juni 2008 heeft het Nijmeegs Studentenkoor Alphons Diepenbrock (NSKAD), samen met het orkest van de Karlovy Universiteit Praag, het indrukwekkende Stabat Mater van de bekende Praagse componist Antonin Dvorák uitgevoerd. Het concert stond onder leiding van dirigent Hans de Wilde.

Veel van Dvorák’s grote werken zijn in opdracht geschreven ter gelegenheid van speciale publieke gebeurtenissen. Het Stabat Mater echter, een middeleeuws gedicht over Maria die rouwt bij haar gekruisigde zoon, schreef Dvorâk uit eigen beweging. Na de dood van zijn twee dagen oude dochter Josefa heeft hij er een jaar aan gewerkt, waarna hij het terzijde legde. Door het kort achter elkaar overlijden van zijn twee oudere kinderen Ruzena en Otakar pakte hij de compositie van het Stabat mater weer op tot het klaar was.

Het hele stuk is doordrenkt met de trieste, authentieke inspiratie waarbij de briljante componist toch heeft kunnen voorkomen dat dit stempel te zwaar op het stuk gedrukt werd. In evenwicht met vele andere prachtige muzikale vindingen heeft dit tot een bijzonder Stabat Mater geleid. Het mag dan ook geen verrassing heten dat volgens de heersende mening Dvorák’s compositie één van de mooiste, zoniet hét mooiste Stabat Mater is.

Eind april 2008 hebben koor en orkest het Stabat Mater in Praag ten gehore gebracht. Tijdens het bezoek van het Praagse universiteitsorkest werd het werk nu in Nijmegen uitgevoerd.